Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ο σεβασμός προς τους γονείς μέλημα του νόμου Εν.11



ΕΝΟΤΗΤΑ 11η Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕΛΗΜΑ (φροντίδα) ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
11.Α Συμπληρωματικές πληροφορίες για τον Πλάτωνα και το έργο του

Πλάτων
Ο Πλάτων -το πραγματικό του όνομα ήταν Αριστοκλής- γεννήθηκε γύρω στο 428/7 π.Χ. στην Αθήνα. Η οικογένεια του διχάστηκε πολιτικά μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, καθώς κάποιοι συγγενείς του ήταν δημοκρατικοί και κάποιοι ολιγαρχικοί. Καταλυτική υπήρξε η γνωριμία του με τον Σωκράτη, του οποίου τη δίκη και την καταδίκη έζησε από κοντά. Ταξίδεψε αρκετά και συνάντησε άλλους σοφούς της εποχής του. Όταν επέστρεψε στην πόλη του από τα πρώτα ταξίδια του, γύρω στο 395 π.Χ. περίπου, δεν έδειξε ενδιαφέρον για την πολιτική ζωή της Αθήνας· τον συγκινούσε περισσότερο η συγκρότηση μιας ιδεώδους πολιτείας που θα στηριζόταν στη γνώση του Αγαθού. Περί το 387 π.Χ. δημιούργησε μια σχολή στους κήπους του Ακάδημου, την περίφημη Ακαδημία.

Βασική του πεποίθηση ήταν ότι μόνο μέσα από τη φιλοσοφία οι πολιτικοί θα μπορούσαν να βρουν τον σωστό δρόμο. Η απογοήτευση του από την πολιτική κατάσταση της πατρίδας του -η οποία είχε καταδικάσει σε θάνατο έναν Σωκράτη-τον ώθησε να αναζητήσει άλλες πολιτείες, για να εφαρμόσει τις ιδέες του περί διακυβέρνησης. Επισκέφτηκε συγκεκριμένα για τον σκοπό αυτό τρεις φορές τη Σικελία. Κατά την πρώτη του επίσκεψη στις Συρακούσες είχε συνάψει φιλία με τον Δίωνα, αλλά είχε δημιουργήσει και έχθρα με τον τύραννο Διονύσιο Α'. Ακολούθησαν άλλες δύο επισκέψεις, όταν την εξουσία είχε αναλάβει ο Διονύσιος Β'.

Ο Πλάτων πέθανε περίπου το 348/7 π.Χ., έχοντας αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του στις μελέτες του και στην Ακαδημία, και μάλιστα, κατά τον Παυσανία, τον έθαψαν εκεί κοντά.
Τα έργα του, εκτός από την Απολογία Σωκράτους και φυσικά τις επιστολές του, έχουν μορφή διαλόγου. Στους διάλογους του δεν εμφανίζεται ποτέ ο ίδιος, αποστασιοποιούμενος έτσι από την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται εκεί. Τα θέματα που θίγονται είναι η αρετή (ανδρεία, σωφροσύνη, δικαιοσύνη), η πολιτεία, η οντολογία, η διαλεκτική, η ποίηση, η τέχνη. Τίτλοι διαλόγων του Πλάτωνα είναι: Λάχης, Χαρμίδης, Πρωταγόρας, Γοργίας, Συμπόσιον, Φαίδων, Φαίδρος, Τίμαιος, Κριτίας, Νόμοι, Κρίτων κ.ά.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
   Η αυστηρότητα των νόμων που προβλέπει ο Πλάτων για την Πολιτεία του και η ερμηνεία της,
   σκέψεις γύρω από τα αποτελέσματα της επιβολής του συγκεκριμένου νόμου στο θέμα του σεβασμού προς τους γονείς,

11. Γ ΣΗΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΚΤΙΚΗΣ[1]

    Η προστακτική δηλώνει απαίτηση ή επιθυμία και βρίσκεται μόνο σε κύριες προτάσεις επιθυμίας.
     Δέχεται άρνηση μή.
    Η προστακτική μεταφράζεται, όπως χρησιμοποιείται στη Νεοελληνική: λύε = λύνε ή με την προσθήκη των ας ή να και οριστική: ας λύνει, να λύνεις, να λύνει κ.λπ.
     Η προστακτική πιο αναλυτικά δηλώνει:
α. Προσταγή ή απαγόρευση με το μή .
β. Προτροπή ή αποτροπή συνήθως βρίσκονται μπροστά απ' αυτήν τα μόρια: άγε, ϊθι, φέρε .
γ. Συγκατάθεση ή παραχώρηση .
δ. Δέηση  ή παράκληση.
ε. Ευχή ή κατάρα.



[1] Βλέπε και Συντακτικό Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, Α, Β, Γ Γυμνασίου, σελ.80 , ΟΕΔΒ, ΑΘΗΝΑ, 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου